ταυτότητα του φυλου

ταυτότητα του φυλου

Δημοσίευσηαπό πετρουλα » Πέμ Σεπ 04, 2014 7:04 pm

Γειά σας. Έχω ένα γιο 3 χρονών. Εδώ και ένα χρόνο έχει μια ψύχωση με τα γυναικεία πράγματα όπως καλλυντικά, ρούχα και προτιμάει να παίζει με κορίτσια. Αυτό το καταλαβαίνω γιατί τον περιβάλλουν κυρίως κορίτσια. Περπατάει με τις μύτες των ποδιών του λεγοντας οτι κανει μπαλέτο, θαυμάζει τα ρούχα μου, αν φορέσει καμιά μεγαλύτερη μπλούζα λέει ότι είναι φόρεμα και αποκαλεί τον εαυτό του πολλές φορές πριγκίπισσα. Άλλες φορές το αγνοώ, άλλες φορές του λέω ότι τα αγοράκια έχουν συγκεκριμένα ρούχα και συμπεριφορές και άλλες φορές νευριάζω αν είμαι σε κακή διάθεση. Τι προσέγγιση πρέπει να έχω και υπάρχει περίπτωση να είναι θέμα dna και να έχει περισσότερες γυναικείες ορμόνες? Μπορώ να κάνω κάποια εξέταση? Στην αρχή δεν έδωσα βάση τώρα όμως το φαινόμενο να τον ελκύουν τα γυναικεία πράγματα είναι μόνιμο και αρχίζω και ανησυχώ. Επίσης έτυχε να δω μια σειρά ιατρικής φύσεως (μυθοπλασία) και είχε μια περίπτωση αγοριού όπου κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση ( όπως εγω) εισχώρησε το ένα γονιμοποίημενο Έμβρυο Στο Άλλο Και Υπήρχε Σε Ένα Άτομο 2 dna. Αυτό υπάρχει περίπτωση να είναι εφικτό και ο γιος μου να έχει ένα άλλο dna μέσα του, πιθανόν γυναικειο? ? Αρχίζουν όλοι και το αντίλαμβάνονται και με τρελαίνουν. Μπορώ να τον πάω σε παιδοψυχολογο από τώρα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
πετρουλα

Re: ταυτότητα του φυλου

Δημοσίευσηαπό iator » Πέμ Σεπ 04, 2014 7:04 pm

Αγαπητή Κυρία,

Η ανησυχία σας είναι κατανοητή, αλλά εξ αρχής θα πρέπει να Σάς δηλώσω ότι τα όσα παρατηρείτε δεν πρέπει να Σάς «τρελαίνουν».

Προσπερνώ τα όσα αναφέρετε σχετικά με το DNA, αφού όπως κι εσείς αναφέρετε, πρόκειται για μυθοπλασία. Σχετικά με τα γονίδια του φύλου (χρωμοσώματα Χ & Υ), αλλά και το ανθρώπινο DNA μπορείτε να διαβάσετε στα αντίστοιχα εγκυκλοπαιδικά λήμματα.

Όσον αφορά το θέμα των ορμονών, αφ’ ενός δεν υπάρχουν διαφορετικές ορμόνες στα δύο φύλα, αλλά κάποιες ορμόνες βρίσκονται σε διαφορετικές ποσότητες σε άνδρες και γυναίκες κι αυτό μετά την εφηβεία.

Ο γιος σας, στην ηλικία που βρίσκεται (3 ετών), αφ’ ενός βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή πορεία και αφ΄ εταίρου μαθαίνει από το περιβάλλον του και τους οικείους του.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της ταυτότητάς του μπορούν να έχουν και οι γονείς του( π.χ. με τον ρόλο του πατέρα), με το παράδειγμά τους και την έμπρακτη συμβολή τους στην οργάνωση ενός κλίματος ηρεμίας και αίσθησης ασφάλειας γύρω από το παιδί.

Οι προτιμήσεις του σε ρούχα και αντικείμενα όμως και ο αυτοπροσδιορισμός του δεν πρέπει να εγείρουν πανικό και σοβαρή ανησυχία. Άλλωστε, ο δρόμος προς την ωρίμανση ενός παιδιού είναι πάντοτε εξατομικευμένος κι εξαρτάται από τις αναφορές του παιδιού, τα κοινωνικά πρότυπά του και τις επιρροές του στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του, δηλαδή για πάνω από 18 έτη.

Τώρα στην περίπτωση που η έκφραση της ταυτότητας φύλου του παιδιού σας, που όπως λέτε, διαφέρει από το βιολογικό φύλο του, ίσως και να χρήζει μιας πιο εμπεριστατωμένης ενημέρωσής σας μέσα από μια συμβουλευτική γονέων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τα όσα παρατηρείτε εξακολουθούν να Σάς δημιουργούν προβλήματα, τότε μπορείτε να ζητήσετε περαιτέρω την συμβουλή ειδικού.

Καλή επιτυχία,

Σάββας Γεωργιάδης

Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής-Σύμβουλος Οικογενείας

Δημ. Σούτσου 38 (Σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), 1ος όροφος
115 21 ΑΘΗΝΑ

Tηλ./Fax: 210 7472723
Κινητό: 6944665043
iator
Site Admin

Επιστροφή στο Παιδί

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης