Σελίδα 1 από 1

Κρίση άγχους-πανικού

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 05, 2012 5:09 pm
από giannis
Ήταν όλα μια χαρά.Πρόσφατα πριν 2-2,5 μήνες έκανα προπονήσεις σε μία ομάδα ποδοσφαίρου,έκανα μαθήματα οδήγησης,διάβαζα για να δώσω για τα σήματα και είχα και τη σχολή όπου πήγαινα καθημερινά.Κάπου εκεί απέκτησα πολύ άγχος,έχοντας αρκετά συχνά τις λεγόμενες κρίσεις άγχους-πανικού.Τα συμπτώματα που έχω όταν με οι κρίσεις άγχους-πανικού είναι τα παρακάτω:εφίδρωση,αίσθηση δυσχέρειας στην αναπνοή,αίσθημα πνιγμού,τάση προς έμμετο.Όταν με πιάνουν,για να μ αφήσουν ο χρόνος που περνάει μοιάζει με αιώνα.Τι μπορώ να κάνω για να καλυτερεύσω την κατάσταση;Θα σας ήμουνα πολύ ευγνόμων αν μπορούσατε να βρείτε λύση στο πρόβλημά μου.Ευχαριστώ πολύ.

Re: Κρίση άγχους-πανικού

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 05, 2012 5:10 pm
από iator
Καλημέρα σας,

η κρίση πανικού είναι σύμπτωμα πολύ έντονου άγχους. Όσο 'δυνατή' και να είναι, δεν είναι επικύνδινη, ωστόσο είναι μια πολύ τρομαχτική εμπειρία. Αν το άτομο παραμείνει στην κατάσταση που βρίσκεται όταν παθαίνει κρίση πανικού και ταυτόχρονα αν υπενθυμίζει στον εαυτό του ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα του είναι μία πολύ ισχυρή δόση άγχους, μετά από λίγο τα συμπτώματα της κρίσης πανικού θα αρχίσουν να υποχωρούν. Το άτομο δεν χρειάζεται επομένως να αποφεύγει καμία κατάσταση ή να φεύγει από μια κατάσταση επειδή παθαίνει κρίση πανικού. Ωστόσο, αυτό συχνά είναι δύσκολο και πολλές φορές το άτομο χρειάζεται την υποστήριξη του ειδικού για να μάθει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κρίσεις πανικού. Υπάρχουν επίσης και μερικά βιβλία αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορεί να βοηθήσουν το άτομο στην διαχείριση. Τρία από αυτά τα βιβλία είναι τα εξής:

Kennerley, H. (1999). Ξεπερνώντας το άγχος: Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές-συμπεριφοριστικές τεχνικές (Μ. Χαρίτου-Φατούρου Επιμ. Έκδ., Γ. Ευσταθίου, & Κ. Αγγελή Μτφ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. (Τίτλος πρωτοτύπου: Overcoming Anxiety. Έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1997).

Silove, D., & Manicavasagar, V. (2000). Ξεπερνώντας τον πανικό: Ένας οδηγός αυτοβοήθειας με γνωστικές-συμπεριφοριστικές τεχνικές (Θ. Καλπάκογλου Επιμ. Έκδ., Ν. Βουλαλάς Μτφ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. (Τίτλος πρωτοτύπου: Overcoming Panic. Έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1997).

Fontana, D. (1993) Άγχος και η αντιμετώπισή του (Ν. Δέγλερης Επιμ. Έκδ., Μ. Tερζίδου Μτφ.). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. (Τίτλος πρωτοτύπου: Managing stress. Έτος πρωτότυπης έκδοοσης: 1990).

Ωστόσο, αν οι κρίσεις πανικού δεν υποχωρήσουν, θα ήταν πολύ χρήσιμο να επισκεφτείτε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας αυτή.

Καλή σας μέρα,

Αθανασία Μαυροειδή